cea mai norocoasă ființă

frACTalia, 2023

Copertă cea mai norocoasă ființă FAȚĂ. Un catel galben pe fundal negru. Poeme de Maria Martelli, ilustrații de Mina Mimosa, editura frACTalia.
Copertă cea mai norocoasă ființă SPATE. Un catel negru pe fundal galben. Poeme de Maria Martelli. Cuvinte de Alina Purcaru, Carolina Vozian, Nora Ugron, Iulia Militaru.
cea mai norocoasă ființă - carte portocalie langa cafea cu lapte de soia.
Cărți poștale și cartea cea mai norocoasă ființă.

Veți găsi între aceste pagini ceea ce încerc să cred: că ne putem simți, fiecare dintre noi, ființe norocoase, măcar un timp. Poate că nu azi sau mâine. Poate că am fost sau vom fi. Curând? Nu știu. Dar o dată ce suntem în viață - sper că există ceva aici pentru noi, pe forma și pe limba noastră. Trebuie să existe.

Prin noroc vreau să spun: acel moment în care aerul îți umple plămânii, fără ezitare, fără anxietate. Acel moment în care toate ale lumii te așteaptă. Mai mult, te sprijină. Acel moment în care umerii coboară, fără nicio greutate, și întreg corpul se simte primit. Mai mult, iubit.

Cuvinte hrănitoare, senine și limpezi, de citit-recitit, fac legăturile aparent invizibile dintre toate lucrurile să strălucească, și conștiința interdependenței – să crească.

O rugăciune pentru o spiritualitate nonduală, care le vede și plânge pe cele pierdute, excluse, sfârșite sau arse (din vina antropocenului capitalist) și, totodată, creează spațiu revendicator pentru plăcere, joacă, poftă, hârjoneală, spațiu pentru (doar) a fi, împreună: un spațiu de speranță radicală. Citește-o, te vei simți o ființă norocoasă.

Carolina Vozian

Poezia Mariei Martelli este de pământ, de cireși, de dürüm kebab din seitan, de răsaduri, ploi și caniculă, de sfârșitul lumii cum am știut până acum, de începutul lumii cum o visăm împreună, ființe umane și non-umane.

În volum relațiile între oameni și așa numitele animale de companie ajung în prim plan și consider că este primul volum de poezie de genul în literatura autohtonă. Versurile scrise cu și despre cățeii Aki, Nuna, Mușhi și Terra, precum și despre pisica Aria, sunt o explorare plină de iubire, curiozitate pentru celălalt și ascultare a ceea ce înseamnă coabitare pe cât posibil de justă într-o lume injustă.

Nóra Ugron

Foarte puține texte contemporane, și cu atât mai puțin cele de debut, se structurează în jurul unui concept „alunecos”, precum cel de „noroc”. Îl numesc alunecos căci poate cu ușurință să cadă într-un determinism problematic și să anihileze agentivitatea celor „mai puțin norocoși”, blocând formele de revoltă posibilă.

În mod surprinzător, Maria Martelli reușește în acest volum să deturneze această semnificație și să folosească „norocul” ca forță a acțiunii celor mai vulnerabili, cei pe care lumea capitalistă îi închide în cercul „inactivilor”. 

 Iulia Militaru

O sclipitoare țesătură a viului ni se oferă  în acest volum, în care distrugerea și extincțiile sunt puse față în față cu un orizont blând, radiind speranță: cel al trăirii împreună și al grijii față de toate legăturile ce ne susțin. 

Învăluită în manșonul intimității, această poezie propune o pledoarie solidă pentru regândirea lumii, în era capitalocenului,  și o interogație esențială: “Cum am putea trăi cu toții mai bine? “.

Alina Purcaru

Câteva apariții despre volum și despre scrisul meu.

Audio: Serile Radio Cluj 12:19 (martie 2024);  Timpul Prezent 26:28 (Radio România Cultural, octombrie 2024), Lecturile Orașului 6:40 (Radio România Cultural, Ianuarie 2024).

În scris: Oracol (Gura Mare), Interviu (Agenția De Carte).

Recenzii și mențiuni: Recenzie de Nóra Ugron (Látó); Recenzie de Dana Zetu (Feminist Thoughts); Retrospectivă 2023 de Teona Farmatu (Cărturești); Recomandări Gaudeamus de Alina Purcaru; Mini-recenzie de Diana Rusu (poezia nu e terapie); „Ce te învață poezia din 2023” de Răzvan Țupa (poetic.ro).

Povestea Scroafei și a Devenirii Omului

Hecate & ELF, 2022

Povestea Scroafei și A Devenirii Omului - Cover alb. Basm Antispeciist. Literatură pentru copii.
Copertă Povestea Scroafei și a Devenirii Omului. Carte în iarbă sub flori galbene.
„Cum să faci din porc om? Asta era întrebarea. Că din om, porc, era mai ușor.”

Povestea urmărește aventurile unei fetițe și ale prietenei sale cele mai bune, o scrofiță. Cele două petrec zile pline de joc și de râset în satul natal, molfăind împreună langoși, plăcinte cu varză și cartofi. Într-o zi însă, aflând despre pericolul grav ce o paște pe scrofiță, fetița pornește într-o călătorie fantastică pentru a o salva.

Acesta este un basm pentru copii scris de Maria Martelli, ilustrat de Otilia Jakab și editat de către persoane din Comunitatea Vegană Queer (CVQ). A apărut prima dată online pe platforma Literatură și Feminism, urmând să fie publicat de editura Hecate (2022).

O poveste atât de frumos scrisă, cu un final care m-a făcut să plâng.
Hestia Delibas
 
 
Dacă aș fi citit acest basm când eram mai mică, m-aș fi apucat de citit mult mai repede, dar nu e târziu de citit indiferent de vârstă!
Vă rog, va rog citiți-l!!
Sandra Saade

Cea mai frumoasă poveste pe care am citit, nu știu dacă în viață, dar în ultimele mulți ani sigur!

Nóra Ugron

antologii & zine

Foto cu antologii și zine în iarbă. Literatură feministă, literatură queer, literatură antispeciistă
Antologii Cenaclul X. Literatură Queer. Adăposturi, Luminișuri, Zilele Muncii
TURMA! Zina comunității vegane queer 2 langa ceai negru in ceasca roz.

texte

2023 Câteva chestiuni care îl privesc (și) pe ursul brun, TURMA! #2 Zina Comunității Vegane Queer, Pagini Libere 

2023 32%; Lista, Zilele muncii, corpurile muncitoare. Poeme din Cenaclul X, Pagini Libere 

2022 Povestea calului și a frâielor noastre; Vară, în sfârșit, Luminișuri. Antologie de literatură queer ecologică de Cenaclul X

2022 O mică dupămasă; Cauza feliilor, Mad Zine III 

2021 Cei ce trăiesc în Zenter, Adăposturi - Antologie queer de Cenaclul X, Editura pentru Literatură și Feminism

2021 O zi pe săptămână; Descântec pentru anxietate, Mad Zine II 

2019 Fiicele Vânătorilor, Lumile Noastre Posibile, Editura pentru Literatură și Feminism și Hecate

coordonare

2024  Coord.  oana ciobanu, Paul-Daniel Golban, Maria Martelli, Ilinca Mănescu, pati murg, Gabriela Oprea, Veda Popovici, Flavius Sindie, Nóra Ugron, oana ungureanu, Tranziții. Antologie queer est-europeană de Cenaclul X

2023  Coord. Maria Martelli, Zilele muncii, corpurile muncitoare. Poeme din Cenaclul X, Pagini Libere 

2022  Coord. Maria Martelli, Nóra Ugron, Corina Preda, Ceza Bularca, Luminișuri. Antologie de literatură queer ecologică de Cenaclul X,

proză

2023 Scorul Singurătății, Lumi Posibile

2023 Zece ani de la Încadrare, Lumi Posibile,

2023 Cunoașterea Evenimentelor, Laconic

2020 Pentru a-ți găsi numele, Cutra

Video-Poeme

câteva eseuri & video-eseuri

cronici și recenzii

2023 Un cântec colectiv – „Curriculum. Refrene ale recuperării și memoriei” de Mădălina Oprea, Literatură și Feminism

2023 „împreună/diferite“ – o explorare a posibilităților scrisului feminist. Despre „Scrieri feministe” de Laura Sandu, Observator Cultural

2023 Red Pilled Utopia, de Ada Eliane // o recenzie, Literatură și Feminism

2022 Multispecies tunes to making kin, not reproducing capitalism. Per farla finita con la famiglia: dall’aborto alle parentele postumane, Posthum Journal [ENG]